Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Dekantować do 2 godzin przed podaniem.Jest to charakterystyczne wino Bodega Numanthia - głęboka wiśniowa czerwień w kieliszku, żywa z zapachami śliwki, dojrzałej jeżyny, słodkich przypraw i wirującego dymu.
Po pewnym czasie oddychania ujawni jeszcze nuty garrigue i mineralności. To odważne czerwone wino zostało wyprodukowane w 100% z Toro del Tinto, odmiany Tempranillo pochodzącej z regionu Toro w Kastylii i León w Hiszpanii.Bodega Numanthia posiada jedne z najstarszych winorośli Toro del Tinto w kraju, które są w domu na suchej hiszpańskiej glebie od ponad wieku.
Główny winiarz Lucas Löwi pozyskał owoce ze 100 różnych działek w całym regionie Toro, a następnie dopracował wielowymiarowy smak tego cenionego regionu. Wino dojrzewało poprzez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, a przed wypuszczeniem na rynek spędziło kolejne trzy lata w butelce.Ta sygnatura posiadłości jest warta czekania.
Na podniebieniu wyczuwalne są aksamitne taniny, świeża kwasowość i zintegrowany kształt dębu. Proszę zwrócić uwagę na nuty czerwonej wiśni i cassis przeplatane czarnym pieprzem, kakao, goździkami i dymem tytoniowym.
W ustach jest dojrzałe i duże, ale nigdy przesadnie ciężkie. Na finiszu można znaleźć tradycyjne nuty Tempranillo. Proszę rozważyć połączenie tego Toro z pieczoną jagnięciną, filetem mignon lub serem manchego.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Toro 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.