Proszę delektować się nim dzisiaj lub przechowywać w piwnicy przez kilka lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Jest to 100% wino Rkatsiteli, pełne aromatów moreli, skórki śliwki i zielonego jabłka, z nutami dymu i płatków kwiatów.
Jest to klasyczne gruzińskie wino bursztynowe, dojrzewające w glinianych naczyniach zwanych qvevri. Tym razem Rkatsiteli było fermentowane bez skórek, dzięki temu wino ma jaśniejszy kolor: sianożółty z pomarańczowymi odcieniami.Nikalas Marani to jedna z najkorzystniejszych butikowych winiarni w Gruzji.
Jej korzenie sięgają 1928 roku, kiedy to Nikala Mgvdliashvili rozpoczął produkcję wina na prawym brzegu solidnej rzeki Alazani, w wiosce Kardenakhi. Aktualnie jest prowadzona przez wnuka Nikali, Zuraba, który odrestaurował starą posiadłość w 2005 roku i przekształcił ją w najwyższej klasy, progresywną winiarnię.Wino jest bardzo wytrawne na podniebieniu, z drżącą kwasowością i lekkimi, herbacianymi taninami.
Rdzeń wina przedstawia nuty jabłka, moreli i rodzynek, które są otoczone intrygującymi nutami mineralności, przypraw i dymu torfowego. Jest to doskonały, czysty przykład jednego z najpopularniejszych rodzimych winogron w kraju.
Rkatsiteli zostały zgromadzone z winnic w pobliżu winiarni, w uwielbianym regionie Kakheti. Najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, ze skorupiakami, drobiem lub grillowaną rybą.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rkatsiteli 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.