Proszę delektować się nim dzisiaj lub przechowywać w piwnicy przez kilka lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Jest to wino o błyskotliwej bursztynowej barwie, wypełnione aromatami owoców sadowniczych, brioszki, poziomek i mokrej gliny.
Jest to ciekawa mieszanka w tradycyjnym gruzińskim stylu. Zostało wytworzone przy użyciu starożytnej metody qvevri, w której winogrona Kisi zostały zakopane pod ziemią w glinianych naczyniach i pozostawione w kontakcie ze skórkami poprzez 6 miesięcy, nadając niesamowity pomarańczowy kolor.Nikalas Marani to mała winiarnia położona na prawym brzegu rzeki Alazani, w samym sercu starożytnego regionu winiarskiego Kachetii.
Pierwotnie zbudowany w 1928 roku poprzez imiennika winnicy, Nikalę Mgvdliashvili, budynek otrzymał nowe życie w 2005 roku, kiedy to został odrestaurowany poprzez wnuka Nikali, Zuraba. Jest on dyrektorem Natural Wine Association, związku plantatorów winorośli i winiarzy, którzy stosują w pełni ekologiczne metody.Ten Kisi to pełne, wielowarstwowe wino pomarańczowe, ze złożonymi nutami owocowymi persymony, gruszki i nieznacznych dzikich jagód.
prezentuje jeszcze silną pikantną stronę, z nutami ziemi, nasion sezamu, tostów z masłem i soli. Na finiszu wyczuwalny jest wpływ gliny qvevri. Podobnie jak w przypadku większości win pomarańczowych, wino to nie powinno być schładzane przed podaniem.
Proszę je napowietrzać poprzez kilka minut i podawać z pieczonymi warzywami, owocami morza lub gruzińskim chlebem serowym w zarysie łódki - chaczapuri.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kisi 2022, GE-NM-220003. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.