Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zdekantować do godziny przed podaniem.Nikalas Marani to jedna z najlepszych znikomych winiarni w Gruzji, położona w wiosce Kardenakhi, na prawym brzegu rzeki Alazani. Została odrestaurowana w 2005 roku przez Zuraba Mgvdliashvili, ale oryginalny budynek pochodzi z 1928 roku, kiedy to został założony poprzez Nikalę, dziadka Zuraba.
Dziś Zurab produkuje piękną gamę ekologicznych win z rodzimych gruzińskich winogron, w tym Budeshuri, odgałęzienie Saperavi, stosowane do produkcji tego odważnego, dżemowego czerwonego wina.Bogate zapachy dojrzałych truskawek, powideł śliwkowych, przypraw i lukrecji witają Państwa od samego początku.
Winogrona były fermentowane przy użyciu starożytnej metody znanej jako qvevri, gdzie są zakopywane pod ziemią w znacznych glinianych naczyniach. Nadaje to winu rustykalny, garbnikowy charakter, lecz w tym przypadku udaje się zachować cudownie jedwabiste odczucie w ustach.
Jest subtelnie słodkie i nietrudne do picia. Proszę szukać aromatów konfitur z ciemnych owoców, słodkich wiśni, truskawek i przypraw. Pikantne nuty lukrecji, dymu i długi, ziemisty posmak. Owoce zostały zebrane z winorośli rosnących na glebach wapiennych, w głównym gruzińskim regionie winiarskim Kachetii.
Jest to idealne wino do dzielenia się i delektowania się nim wraz z daniami z jagnięciny, twardym serem albo grzybami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Budeshuri 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.