Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Ta młoda winiarnia z Oregonu jest owocem współpracy znanego winiarza Jeana-Nicolasa Méo z burgundzkiej Domaine Méo-Camuzet i amerykańskiego producenta muzycznego Jaya Boberga.
Choć winiarnia została założona dopiero w 2013 roku, szybko zyskała reputację najwyższej jakości Pinota i jest uważana za jednego z najistotniej ekscytujących producentów w Willamette Valley. Owoce pochodzą z własnych winnic w Yamhill-Carlton AVA i od wybranych producentów partnerskich.
Ich klasyczny Willamette Pinot jest produkowany w stylu burgundzkim z dużą ilością żywych owoców z Nowego Świata. W winiarni Jean-Nicolas przyjmuje lekki dotyk, pozwalając owocom fermentować z dzikimi drożdżami i starząc młode wino w 30% nowych dębowych beczkach poprzez 12 miesięcy przed butelkowaniem.
Delikatne nuty aromatyczne dżemu wiśniowego, słodkich przypraw i zarośli dominują w nosie, podczas gdy pierwszy łyk ujawnia przeciętne ciało, jedwabiście gładkie taniny i konkretny rdzeń jasnych czerwonych owoców.
Finisz jest długi i szykowny, z dużą ilością świeżości w ustach i nutami cynamonu, goździków i prażonego dębu ze starzenia w beczce. Profil w stylu burgundzkim powoduje, iż jest to idealne wino do łączenia z potrawami takimi jak pieczona kaczka lub ziemista dziczyzna, taka jak perliczka albo bażant.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pinot Noir Willamette Valley 2016, US-NC-160001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.