Przechowywać w piwnicy przez 20 lat albo dłużej. Dekantować przez 3 godziny albo dłużej przed podaniem.Z historią sięgającą 1906 roku, Nervi-Conterno jest najstarszym wciąż działającym producentem w Gattinara.
W 2018 roku winiarnia została przejęta przez Roberto Conterno, szefa słynnej winiarni Giacomo Conterno. Gattinara to często pomijana gałąź regionu Piemont, słynąca z win Nebbiolo, które nieraz przewyższają Barolo pod względem długowieczności.
To pochodzi z wulkanicznych gleb Valferana, jednego z najbardziej znanych crus w regionie, znanego z nadawania swoim winom krwawej, bogatej w żelazo jakości.Vigna Valferana od Nervi rozpoczyna się oszałamiającym bukietem balsamicznych, cierpkich czerwonych jagód, słonej żelaznej mineralności i suszonych płatków róży.
Ponieważ składa się w 100% z Nebbiolo, będzie wymagało trochę czasu, aby ujawnić swój pełny potencjał. Po fermentacji w stali rdzoodpornej, wino spędziło 36 miesięcy w dębie, leżakując w mieszance beczek francuskich i slawońskich.
W kieliszku wydaje się jasnoczerwone, z lekkimi odcieniami pomarańczy. Na podniebieniu można odkryć wypełniające usta nuty kwaśnej wiśni i czerwonej porzeczki, z nutami tytoniu, świeżej skóry, suszonych ziół i balsamicznych.
Wino to świetnie nadaje się do łączenia z wyrazistymi potrawami, takimi jak dziczyzna, wołowina i dojrzałe sery.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nervi Conterno Gattinara Vigna Valferana 2014. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.