Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zaleca się dekantację poprzez co najmniej godzinę. Cantina Nervi, założona przez Guido Ferretti w 1906 roku, jest najstarszą i jedną z najszczególniej prestiżowych w obszarze produkcji wina Gattinara.
Po kilku latach bycia własnością rodziny Astrup w 2000 roku, w 2018 roku producent z 24 hektarami podzielonymi pomiędzy 4 winnice Molsino, Valferana, Garavoglie i Casacce została przejęta poprzez Roberto Conterno.
Na tym obszarze Alto Piemonte, Nebbiolo zadowala się wyjątkowymi warunkami glebowymi i klimatycznymi z glebami bogatymi w porfir wulkaniczny, a także niepowtarzalnym, suchym i chłodnym klimatem dzięki wpływowi i ochronie Monte Rosa.
Winogrona Nebbiolo są wybierane z winnicy Molsino, prawdziwego naturalnego amfiteatru, położonego na wysokości od 340 do 425 metrów nad poziomem morza u podnóża Alp, na glebach mieszanych z niepokaźnym piaskiem.
Po fermentacji w betonowych zbiornikach, gotowe wino leżakuje w dębowych beczkach poprzez co najmniej 4 lata. Gattinara DOCG Vigna Molsino to wykwintne wino o wspaniałym charakterze, o rubinowym odcieniu z tendencją do granatu.
Jego profil aromatyczny jest intensywny i pachnący z nutami czerwonych owoców i alpejskich ziół, słodkich przypraw i jałowca. Na podniebieniu jest krągłe i soczyste, mineralne i jędrne, z miękkimi taninami i przyjemną nutą świeżości na finiszu.
Jest to wino, które może się genialnie starzeć, ale już dzisiaj można się nim delektować w połączeniu z mięsem z dziczyzny, takim jak dzik albo dziczyzna.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nervi Conterno Gattinara Vigna Molsino 2014. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.