Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Podawać schłodzone. Pomimo swej reputacji jednego z najmocniej ekscytujących rzemieślniczych i biodynamicznych winiarzy w Europie Wschodniej, posiadłość Movia została założona w 1700 roku, a od 1820 roku jest własnością lokalnej rodziny Kristančič.
W sumie posiadają 18 hektarów winorośli w zachodniej Słowenii w regionie Goriška Brda, z czego około połowa znajduje się po drugiej stronie granicy we Włoszech. Winogrona są uprawiane w jak najbardziej naturalny sposób, a w winiarni rodzina stawia na klasyczne metody produkcji wina, które pozwalają im wyrazić nieodłączny charakter ich odmian.Veliko Belo jest jednym z flagowych win Movia i składa się najczęściej z Ribolla Gialla, a także mniejszych ilości Sauvignon Blanc i Pinot Gris.
klasyczny styl Movia polega na jak najpóźniejszych zbiorach, żeby zapewnić trafną dojrzałość i koncentrację smaku. Winogrona są następnie fermentowane przy użyciu dzikich drożdży i dojrzewają na osadzie drożdżowym.
Łącznie wino spędza trzy i pół roku dojrzewając w dębowych beczkach, co pomaga stworzyć wyjątkowo złożone i dojrzałe białe wino. W nosie wyczuwalne są nuty dojrzałego melona, brzoskwini i cytrusów i masła, miodu i dzikich kwiatów.
Pierwszy łyk ujawnia bogatą, kremową konsystencję, delikatne taniny i jasną smugę kwasowości, która wprowadza równowagę do ogólnego profilu smakowego. Nieprzeciętny dodatek do piwniczki albo partner do bogatych dań, takich jak pieczony kurczak, makaron albo ryba podawana w kremowym sosie.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Veliko belo 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.