Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 4 lat. Podawać schłodzone. Dynamiczna i młodzieńcza wytwórnia win Mora & Memo Elisabetty Pala została założona w 2013 roku i stara się uchwycić piękno sardyńskiego terroir i jego specyficznych lokalnych odmian winogron.
Położone w południowo-wschodniej Sardynii winnice Elisabetty znajdują się na nadzwyczajnych wzgórzach i wapiennych glebach, które pomagają produkować skoncentrowane i czyste wina, które są doskonałe do gustownej codziennej przyjemności.To lekkie i wyrafinowane Vermentino jest nadzwyczajnym przykładem najpopularniejszej białej odmiany wina na Sardynii.
Owoce pochodzą z 30-letnich winorośli posadzonych na wysokości około 200 metrów, zaledwie kilka kilometrów od morza. Warunki te pomagają w produkowaniu korzystnie zbalansowanych i wyśmienicie dojrzałych winogron z dużą ilością świeżości i naturalnych aromatów dzięki chłodzącej morskiej bryzie i długiemu okresowi dojrzewania.
Z kieliszka jako pierwsze wyłaniają się aromaty szałwii, rozmarynu i tymianku, przypominające zioła rosnące dziko w pobliżu wybrzeża Sardynii. Pierwszy łyk ujawnia wyraźną kwasowość i gładką teksturę z dużą ilością jasnych nut cytrusów, zielonego jabłka i gruszki, które kończą się czystym i orzeźwiającym finiszem.
doskonały aperitif albo partner do owoców morza, grillowanych ryb albo pikantnych dań kuchni azjatyckiej.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mora & Memo Tino Vermentino di Sardegna 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.