Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Kiedy Sergio Manetti kupił Montevertine w 1967 roku, jego głównym celem było przekształcenie zrujnowanego domu wiejskiego w urodziwy letni dom w pięknym Radda-in-Chianti.
Nie wiedział, że w ciągu kilku lat jego wina staną się jednymi z najszczególniej poszukiwanych we Włoszech.Imiennik posiadłości wytworzony jest w 90% ze szczepu Sangiovese, a pozostałe 10% stanowią mniej znane autochtoniczne toskańskie odmiany winogron Canaiolo i Colorino.
Aby zapewnić głębię smaku i finezję, zdecydowana większość owoców stosowanych do Montevertine pochodzi z niewiele znaczącej działki winorośli posadzonej w 1982 roku. Po fermentacji w zbiornikach cementowych wino spędza 24 miesiące w znacznych beczkach z dębu slawońskiego, a następnie poprzez co najmniej trzy miesiące leżakuje w butelce przed wypuszczeniem na rynek.Wino Montevertine, noszące znamiona równocześnie tradycyjnej produkcji wina, jak i najwyższej jakości winnic, oferuje namawiające aromaty kwaśnej wiśni, żywych malin i przypraw do pieczenia, które pogłębiają się w tytoń, dżem wiśniowy i suszone śródziemnomorskie zioła na podniebieniu.
dużo świeżej kwasowości i miękkie taniny powodują, iż wino to pasuje do picia już teraz, choć można je jeszcze przechowywać w piwnicy poprzez co najmniej 20 lat. Aby podkreślić przychylny, luźny charakter Montevertine, proszę spróbować podawać je z salami, obszernymi gulaszami z czerwonego mięsa albo tradycyjnymi daniami z makaronu na bazie pomidorów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.