Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Kiedy Sergio Manetti kupił Montevertine w 1967 roku, jego głównym celem było przekształcenie zrujnowanego domu wiejskiego w przeuroczy letni dom w efektownym Radda-in-Chianti.
Nie wiedział, iż w ciągu kilku lat jego wina staną się jednymi z najistotniej poszukiwanych we Włoszech.Imiennik posiadłości stworzony jest w 90% ze szczepu Sangiovese, a pozostałe 10% stanowią mniej znane autochtoniczne toskańskie odmiany winogron Canaiolo i Colorino.
Aby zapewnić głębię smaku i finezję, zdecydowana większość owoców wykorzystywanych do Montevertine pochodzi z minimalnej działki winorośli posadzonej w 1982 roku. Po fermentacji w zbiornikach cementowych wino spędza 24 miesiące w wielkich beczkach z dębu slawońskiego, a następnie przez co najmniej trzy miesiące leżakuje w butelce przed wypuszczeniem na rynek.Wino Montevertine, noszące znamiona jednocześnie klasycznej produkcji wina, jak i najwyższej jakości winnic, proponuje nakłaniające aromaty kwaśnej wiśni, żywych malin i przypraw do pieczenia, które pogłębiają się w tytoń, dżem wiśniowy i suszone śródziemnomorskie zioła na podniebieniu.
mnóstwo świeżej kwasowości i miękkie taniny sprawiają, że wino to nadaje się do picia już teraz, choć można je na dodatek przechowywać w piwnicy przez co najmniej 20 lat. Aby podkreślić przychylny, swobodny charakter Montevertine, proszę spróbować podawać je z salami, pokaźnymi gulaszami z czerwonego mięsa lub klasycznymi daniami z makaronu na bazie pomidorów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.