Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 30 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Legendarna posiadłość Montevertine w Radda-in-Chianti rozpoczęła swoje życie jako letni dom magnata stalowego Sergio Manettiego, który nabył zaniedbaną wówczas posiadłość w 1967 roku.
Z pomocą lokalnego eksperta Bruno Bini, Sergio dostrzegł potencjał wysoko położonych działek i rozpoczął sadzenie winnic. Jego wina okazały się tak udane, iż Sergio momentalnie porzucił swoją głośną karierę, aby zostać pełnoetatowym producentem wina.Nowy projekt nie był jednak nietrudnym przedsięwzięciem.
Determinacja Sergio do produkcji zapierających dech w piersiach win z prawdziwym poczuciem miejsca momentalnie doprowadziła do konfliktu z twórcami Chianti Classico DOCG. Zamiast dopasować się do zasad, które wymagały od niego włączenia do swoich win pewnej proporcji Trebbiano, Sergio wybrał odważną drogę, po prostu oznaczając swoje wina jako Rosso di Toscana.Powszechnie uważane dziś za jedno z najkorzystniejszych czerwonych win we Włoszech, Le Pergole Torte jest produkowane wyłącznie z owoców pochodzących z najstarszych winorośli Sangiovese w Montevertine.
Po skrupulatnej winifikacji wino spędza rok w 50-hektolitrowych beczkach z dębu slawońskiego, a następnie jest przenoszone do stosowanych beczek z dębu francuskiego na uzupełniające sześć miesięcy. Efektem jest istotnie trwałe wino, które oferuje jasną wiśnię, suszone kwiaty, pudełko cygar i bogate ziemiste aromaty, które przenoszą się na podniebienie.
poprawnie rozwinięte taniny powodują, iż Le Pergole Torte pije się z przyjemnością choćby w tak młodym wieku, choć dodatkowa dekada leżakowania w piwnicy wzmocni pikantny i skórzany charakter wina i doda mu jeszcze większej finezji.
Proszę delektować się nim wraz z doskonałym stekiem lub osso bucco.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Le pergole torte 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.