Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Położona w pobliżu miejscowości Radda, posiadłość Monteraponi położona jest wokół zachwycającej willi z X wieku, która niegdyś należała do markiza Toskanii, barona Ugo.
W 2003 roku obecny właściciel Michele Braganti zaczął butelkować własne wina z owoców pochodzących z rodzinnych winnic, które wcześniej zostały sprzedane lokalnym winiarniom. Aktualnie posiadłość ma około 10 hektarów winnic, w tym jedne z najwyżej położonych działek w Chianti, posadzone na wysokości do 570 metrów nad poziomem morza na glebach wapiennych.Michele stosuje klasyczne podejście niewielkiej interwencji w winiarni z ręcznym zbiorem i fermentacją w cementowych kadziach.
Dojrzewanie Chianti Classico odbywa się w znacznych beczkach z dębu slawońskiego i francuskiego przez 16 miesięcy, a wino jest butelkowane bez oczyszczania, żeby zachować naturalny profil smakowy. Efektem jest świeże i wykwintne Chianti z dużą ilością energii, które będzie się dobrze starzeć przez następne pięć albo sześć lat w piwnicy.
W nosie wyczuwalne są tradycyjne nuty czerwonej wiśni, śliwki i pikantnych ziół, a pierwszy łyk ujawnia przeciętne ciało, orzeźwiającą kwasowość i długi, czysty finisz. To efektowne Chianti znakomicie nadaje się do dań z makaronu na bazie pomidorów albo kurczaka myśliwskiego dzięki jasnej świeżości na podniebieniu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chianti Classico 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.