Przechowywać w piwnicy do 7 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Fabio Chiarelotto dorastał w Szwajcarii, lecz powrócił do rodzinnej Toskanii, żeby realizować swoje marzenie o produkcji wina. Posiadłość Montepeloso ma 15 akrów winnic na wzgórzach Suvereto w pobliżu wybrzeża Bolgheri, które jest najcieplejszym regionem Toskanii.
Tworzenie konkretnych, solidnych win jest tutaj łatwe, lecz Fabio woli zachować elegancję i świeżość w swych winach. Aby to osiągnąć, najczęściej wykonuje niedługie maceracje, używa tylko naturalnych drożdży do fermentacji i butelkuje swoje wina bez filtracji.Fabio's A Quo ma reputację jednego z najkorzystniejszych win super toskańskich na rynku dzięki bogatym owocom i wyrafinowanej strukturze.
Powstaje z winogron Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Marselan i Alicante uprawianych na bogatych w wapno glebach silex i gliniastych, które są dokładnie zbierane ręcznie.W winiarni winogrona są w pełni odszypułkowane i fermentowane przy użyciu dzikich drożdży.
Młode wino jest następnie starzone w użytkowanych beczkach przez cztery miesiące przed butelkowaniem. Buduje to szczególnie wyraziste i żywe czerwone wino, które jest pełne ciemnych jagód, wiśni i bogatych nut śliwkowych wraz z nutami suszonych ziół, słodkich przypraw i lukrecji.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla A Quo Toscana 2022, IT-MP-220001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.