Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Podawać schłodzone. Mayacamas jest uznawana za jedną z wiodących winiarni Napa dzięki nieszablonowemu górskiemu terroir i inspirowanej produkcji wina poprzez legendarnego Andy'ego Ericksona.
Historyczna winiarnia została założona w 1889 roku przez niemieckiego emigranta i handlarza ogórków JH Fishera. Niedawno przeżyła renesans pod rządami rodziny Schottenstein, która sprowadziła Ericksona i zainwestowała w zasadnicze ulepszenia nieruchomości.Chardonnay zostało po raz pierwszy zasadzone w Mayacamas w latach czterdziestych XX wieku, a ta butelka jest produkowana przeważnie z 46-letnich suchych winorośli posadzonych na skalistych glebach wulkanicznych wysoko na górze Veeder.
skomplikowane warunki panujące w tym miejscu pomagają wyhodować intensywne w smaku, skoncentrowane owoce, które zachowują niemało aromatów i świeżości dzięki chłodniejszym nocom.W winiarni owoce są ręcznie sortowane, a wyciśnięty sok fermentowany i starzony w mieszance beczek, puncheonów i foudres.
Mayacamas słynie z zastosowania neutralnego dębu, choćby w sytuacji Chardonnay, a to wino dojrzewa poprzez 12 miesięcy w dębie przed butelkowaniem. Efektem jest żywe,mocne Chardonnay, które eksploduje kwiatem akacji, marcepanem, jabłkami i nutami zielonej gruszki.
Na podniebieniu jest bogata, kremowa konsystencja jednostajna przepysznym finiszem i solidnym rdzeniem owoców sadu. Ogólnie rzecz biorąc, jest to nieprzeciętne białe wino, które można podawać do pieczonego kurczaka, kremowych dań z łososia albo risotto, choć można je też przechowywać w piwnicy poprzez dłuższy czas.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chardonnay 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.