Przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Historyczna winiarnia Mayacamas została zbudowana w 1889 roku przez niemieckiego imigranta i handlarza piklami JH Fishera, lecz wkrótce została opuszczona od czasu trzęsienia ziemi w 1906 roku do 1941 roku.
Po przejściu przez kilku właścicieli, dziś jest własnością rodziny Schottenstein, która sprowadziła legendarnego winiarza z Napa, Andy'ego Ericksona, by pomógł podnieść poziom win do ich obecnego złożonego i niebanalnego stylu.Cabernet Sauvignon został po raz pierwszy zasadzony w posiadłości w latach 40.
ubiegłego wieku, choć owoce do tej butelki pochodzą z wybranych winnic w apelacji Mount Veeder. Są to w większości 20-30-letnie winnice na zboczach wzgórz, które korzystają z chłodnego górskiego klimatu i jednych z najniższych plonów w Napa.
Ubogie gleby i nieprzystępne warunki sprawiają, iż winogrona zachowują dużo naturalnej świeżości i eleganckich owoców z delikatną mineralnością.W winiarni owoce poddawane są fermentacji w betonowych zbiornikach, otwartych foudrach i zbiornikach ze stali nierdzewnej, by dodać jeszcze więcej złożoności gotowemu winu.
Następnie młode wino dojrzewa w obszernych foudres poprzez 20 miesięcy, a następnie 12 miesięcy w mniejszych neutralnych barriques. Ostateczne dojrzewanie odbywa się w butelce przez dopełniające 12 miesięcy. Rozległe starzenie i znakomite terroir pomagają stworzyć potężne,wykwintne wino, które eksploduje egzotycznymi nutami fig, kakao, drzewa sandałowego i polerowanej skóry, a także soczystymi ciemnymi owocami.
mocne taniny i intensywna osobowość tego przebojowego czerwonego wina prawidłowo zareagują na dekadę lub więcej w piwnicy, choć można się nim radować już teraz w towarzystwie szerokich dań z czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cabernet sauvignon 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.