Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zaleca się dekantację przez co najmniej godzinę. Założona w 1997 roku poprzez Mato Violić, winiarnia Matusko znajduje się w Potomje na dalmatyńskim półwyspie Pelješac w Chorwacji.
firma produkuje jedne z najlepszych win w okolicy na bazie rodzimych winogron, a dzięki przepięknej lokalizacji jest również lubianym miejscem dla turystów winiarskich. Winogrona Plavac Mali, lokalnie znane jako „krew ziemi" ze względu na swój odcień i niezwykłą wytrzymałość na suszę, są rygorystycznie selekcjonowane z półwyspu Pelješac, w regionie winiarskim Dingač.
Gotowe wino dojrzewa w dębowych beczkach poprzez 3 lata. Wino ma głęboki i gęsty odcień z fioletowymi odcieniami. W nosie ujawnia pokaźny i złożony profil aromatyczny z nutami śliwki, dżemu z czerwonych owoców, suszonych owoców, nut tostowych, a także spektakularnych aromatów suszonych róż, wanilii i czekolady.
Na podniebieniu jest skoncentrowane i pełne, gęste i wystawne. Ma potężne i należycie zintegrowane taniny i długi, ciepły i lekko pikantny finisz. Jest to klasyczne wino z świetnym potencjałem starzenia, lecz można się nim radować już dzisiaj, w połączeniu z dziczyzną podawaną z sosem czekoladowym albo z dojrzałymi serami o konkretnym smaku.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dingac royal 2013. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.