Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 11 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.W Dalmacji rodzime winogrona Plavac Mali nazywane są "krwią ziemi" ze względu na ich uderzający rubinowo-czerwony kolor i znaczną rolę w lokalnym życiu.
Niektóre z najlepszych przykładów pochodzą z Dingač, który był pierwszym chorwackim regionem winiarskim, któremu UE nadała status chronionej Nazwy Pochodzenia.Prowadzona poprzez dziwacznego lokalnego rowerzystę winiarnia Matusko zajmuje godną pozazdroszczenia pozycję na zapierających dech w piersiach stromych klifach z widokiem na lazurowe morze.
jednak nie jest jeszcze korzystnie znana poza Chorwacją, winiarnia zbudowała solidną reputację dzięki produkcji idealnych ciemnych czerwieni, które wyrażają istotę lokalnego terroir.Ich Dingač Reserva emanuje niezwykłymi nutami kwiatowymi i gęstymi powłokami dojrzałych ciemnych owoców, suszonych śródziemnomorskich ziół i przypraw do pieczenia z dębowego starzenia.
Uważane za spokrewnione z winogronami Zinfandel i Primitivo, które osiągnęły ogromną popularność w Kalifornii i we Włoszech, ta interpretacja Plavac Mali jest pełna i bogata,stabilna specyficzną goryczką często spotykaną u jej amerykańskich i europejskich kuzynów.
Proszę spróbować podać je z obszernym półmiskiem wędlin, a choćby z jagnięciną pieczoną w ziołach, żeby uzupełnić delikatne kwiatowe nuty tego pociągającyego czerwonego wina.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dingac reserva 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.