Matusko jest ukochanym winiarskim celem turystycznym dla podróżujących do Chorwacji i jest jednym z głównych przedstawicieli reputacji półwyspu Peljesac w zakresie złożonych, słodkich interpretacji konwencjonalnych czerwonych winogron.Znany z fantastycznej, dziwacznej obsługi, która powoduje, że czujesz się częścią rodziny, spędzanie czasu w Matusko jest warte wędrówki.
Ale dla tych z nas, którzy nie mogą tam jeszcze dotrzeć, Dingač jest najkorzystniejszym sposobem na poznanie soczystych, przepełnionych sercem wyrażeń z tej rodzinnej winnicy Peljesac. Ten niewiele znaczący region jest częścią nadmorskiego regionu Primorska, który znajduje się po południowo-zachodniej stronie gór Zabrada, proponując nierówny teren z minimalną ilością wierzchniej warstwy gleby.
To, wraz z 45-stopniowym nachyleniem i znakomitą liczbą godzin nasłonecznienia w ciągu roku, jest jednym z powodów, dla których region ten był pierwszym chronionym regionem winiarskim w Chorwacji.wyprodukowane ze znanego chorwackiego czerwonego wina ze szczepu Plavac Mali, Dingač to luksusowa oferta Matusko, która prezentuje dojrzały, jednostajny smak po pełnym, kwiatowym nosie.
Ciemno rubinowy odcień z nutami fioletu na krawędzi. Zakurzone nuty kwiatowe, nietypowe dla Dingač, podkreślają pełny, charakterystyczny i nieskrępowany nos tego wina. To bogato wypełnione wino, o przyjemnie gorzkim wyrazie, jest stylowo powściągliwe z ciekawymi, gęsto upakowanymi powłokami.
W ustach pełne, koliste z harmonijnym, jednostajnym rdzeniem, który prowadzi do słodkiego i interesująco czystego, kwasowego finiszu. Starzone w dużych dębowych beczkach. Złożone aromaty kwiatowe są widocznie wzmocnione poprzez dłuższe napowietrzanie przed podaniem, by umożliwić pełne wyłonienie się złożoności oksydacyjnej.
Dingač jest bronionym oznaczeniem pochodzenia UE (PDO).
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dingac 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.