Przechowywać w piwnicy do 4 lat. Podawać schłodzone. Nazwa "Matu"A oznacza "głowę rodziny" w rodzimym języku Maorysów w Nowej Zelandii, co jest właściwe, biorąc pod uwagę, że winiarnia wyprodukowała pierwsze Sauvignon Blanc w kraju w 1974 roku.
Winiarnia została pierwotnie założona w skromnej blaszanej szopie poprzez dwóch braci, Billa i Rossa Spence'ów, którzy mieli wizję stworzenia nowozelandzkiego wina, które mogłoby konkurować na światowej scenie winiarskiej.
obecnie są uznawani za jednego z czołowych producentów w kraju, z szeroką gamą wielokrotnie nagradzanych win.To zniewalające 100% Sauvignon Blanc przypomina pierwszą butelkę braci, która pomogła rozpocząć rewolucję Sauvignon w Nowej Zelandii.
Owoce pochodzą z najkorzystniejszych winnic w Marlborough, które słyną z chłodnego klimatu i wspaniałych warunków do uprawy tej odmiany.W nosie dominuje soczysty marakuja, agrest i świeże nuty ziołowe, a pierwszy łyk ujawnia jasny rdzeń owoców cytrusowych z przepyszną świeżością.
Finisz jest czysty i krystaliczny, dzięki czemu jest to znakomite wino do serwowania jako aperitif albo do oczyszczenia podniebienia wraz z kremowymi serami, pieczonym kurczakiem albo obfitymi daniami z makaronu.
Jest to też naturalny dodatek do wszystkiego, co pochodzi z morza, w tym świeżych ostryg, grillowanych ryb i krewetek.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Matua Sauvignon Blanc 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.