Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Nie trzeba dekantować przed podaniem.Ten konwencjonalny Pinot Noir w stylu Nowego Świata jest dziełem rodziny Matetic, która wyemigrowała do Chile z chorwackiego wybrzeża w 1892 roku.
Po wielu latach pracy na odnoszącej sukcesy farmie owiec w Punta Arenas, w 1999 roku postanowili rozpocząć produkcję wina w dolinie El Rosario w San Antonio, zaledwie 15 km od Oceanu Spokojnego. Winogrona do tej butelki pochodzą z winnic w dolinie, które są sadzone na genialnych glebach granitowych i są uprawiane zgodnie z zasadami biodynamicznymi w harmonii z Matką Naturą.
przez większość czasu winorośl jest uprawiana na sucho, co daje niskie plony bardzo skoncentrowanych owoców. W winiarni winogrona są fermentowane przy użyciu dzikich drożdży, a młode wino jest następnie starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 18-20 miesięcy przed butelkowaniem.
SProfil smakowy jest odważny i owocowy, z dużą ilością nut cassis, jeżyn i wiśni wraz z nutami fiołków, przypraw do pieczenia i leśnej ściółki. Pierwszy łyk ujawnia lekkie ciało, żywą kwasowość i intensywne smaki, które długo utrzymują się na języku.
świetne wino do kaczki, dziczyzny albo pieczonej jagnięciny gotowanej z ziołami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla EQ Pinot Noir 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.