Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Dekantować do 2 godzin przed podaniem.Priorat to jedno z najlepszych hiszpańskich win czerwonych, a winnica Clos Martinet produkuje jeden z najlepszych przykładów Prioratu.
Otwiera się bukietem czerwonych owoców żywopłotu, połączonych z głęboką, łupkową mineralnością, charakterystyczną dla regionu, suszonymi ziołami i ciepłymi przyprawami do pieczenia. Składa się w 65% z Grenache, 20% Syrah i 10% Carignan, z mniejszymi kroplami Merlot i Cabernet Sauvignon.Mas Martinet został założony w 1986 roku poprzez José Luísa Péreza, który odegrał zasadniczą rolę w odrodzeniu tego historycznego regionu winiarskiego.
Od tego czasu winiarnia przeszła w ręce jego córki, Sary Pérez, wybitnego enologa. Główną parcelą posiadłości Mas Martinet jest 7-hektarowa Clos Martinet, położona między Falset i Gratallops, pochyły krajobraz z bogatym podłożem łupkowym.Na podniebieniu Clos Martinet jest złożone i należycie zbudowane - jest to dojrzałe wino z delikatnymi, aksamitnymi taninami, wspomagane poprzez 17 miesięcy starzenia w austriackim dębie.
Jest głęboko mineralne, z bogatymi nutami jeżyny, żurawiny, śliwki i suszonych ziół prowansalskich. Proszę rozważyć połączenie go z katalońskim fuet, grillowanym mięsem lub bogatym w pomidory sosem do makaronu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Clos Martinet 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.