Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Dekantować poprzez godzinę przed podaniem.Nazwa Madonna Nera pochodzi od starożytnej nazwy ziemi, na której znajdują się najlepsze winnice w pobliżu tradycyjnego toskańskiego wzgórza Montalcino.
Winogrona do tego zachwycającego Brunello pochodzą z 2 hektarów winorośli w pobliżu sugestywnego XII-wiecznego opactwa Sant'Antimo, gdzie tradycja winiarska regionu kwitła pod rządami benedyktynów.Dziś ziemia znajduje się pod czujnym okiem enologa Carlo Ferriniego, który jest jednym z najbardziej znanych włoskich winiarzy.
Jego Madonna Nera Brunello jest wytwarzana w nad wyraz ograniczonych ilościach każdego roku ze starannie wyselekcjonowanych winogron Sangiovese, które są najczęściej zbierane w połowie października, kiedy osiągają słuszną dojrzałość.
W winiarni winogrona są fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a młode wino jest następnie przenoszone do obfitych dębowych beczek na 30 miesięcy, po czym następuje kolejne 10 miesięcy starzenia w butelce.
skutkiem jest potężna,dobrze zbalansowana czerwień o bogatych smakach ciemnych owoców połączonych z jasną świeżością. W nosie intensywne nuty śliwek, czerwonych wiśni, skóry i suszonych ziół, które pogłębiają się na podniebieniu w zmiażdżone dzikie jagody, przyprawy z pudełka cygar i potężny tytoń.
solidna struktura powoduje, iż jest to perfekcyjny dodatek do każdej piwniczki albo może być spożywany teraz z dużymi daniami z makaronu na bazie pomidorów, czerwonym mięsem lub dziczyzną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Brunello di Montalcino 2014, IT-MD-140001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.