Przechowywać w piwnicy poprzez 15 lat albo dłużej. Zdekantować do godziny przed podaniem.Lukasi Winery to butikowa piwnica w samym sercu Tbilisi w Gruzji. Została założona w 2011 roku poprzez Katevana Gersamię i Mamu Dolidze, duet męża i żony, którzy kładą silny nacisk na jakość ponad liczba i wykorzystują w swojej pracy szeroką gamę rdzennych gruzińskich winogron.
Pierwszym rocznikiem wypuszczonym przez Lukasi było Saperavi w 2013 roku, które zdobyło złoto na gruzińskich targach winiarskich. Od tego czasu winiarnia zbiera nagrody, zdobywając medale na Decanter Wine Awards i International Wine Challenge.
Jednak winiarnia Lukasi zdobyła nie tylko przyjazność krytyków, ale także podziw publiczności.Ten Saperavi jest kontynuacją oryginalnego, wielokrotnie nagradzanego rocznika. Jego bogaty nos jest przepełniony jagodami i czarną porzeczką, z silnymi elementami dębowymi i nutami brązowego cukru i wanilii.
Na podniebieniu wino zachowuje wspaniałą równowagę pomiędzy gładkością a wytrawną tanicznością i gwarantuje rewelacyjną strukturę, odpowiednią do długofalowego starzenia. W trakcie degustacji język otulają aromaty dojrzałych śliwek, jeżyn i wiśni, przeplatane ziemistymi nutami czekolady i tytoniu.
Proszę podawać to wino w temperaturze pokojowej z wyrazistymi mięsami, takimi jak dziczyzna, pieczona jagnięcina lub stek.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Saperavi 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.