Przechowywać w piwnicy przez 15 lat albo dłużej. Dekantować do godziny przed podaniem.Xisto Cru to czerwone wino o mineralnym charakterze, z silnymi aromatami czerwonych jagód żywopłotu, ziół, dymu i ziemistej ściółki leśnej.
Zostało produkowane w portugalskiej dolinie Douro z szerokiej gamy rodzimych czerwonych winogron, w tym pomiędzy innymi Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca i Alicante Bouchet.Twórcą tego wina jest Luis Seabra, który uprawia skromne 8 hektarów w 3 najważniejszych regionach Portugalii: Vinho Verde, Douro i Dao.
Jest on uważany za kluczową postać w niedawnym renesansie wina w tym kraju, odciągając producentów od klasycznych win wzmacnianych, stwarzając jednocześnie ciekawy własny styl.Wino ma ciemno rubinowy kolor, z żywą kwasowością i taninami na podniebieniu.
zawiera nuty malin, wiśni i poziomek, które mieszają się z nutami kredy, mokrego kamienia i pokruszonych liści. Owoce zostały pozyskane z dwóch zróżnicowanych działek, składających się z reguły ze starych winorośli, przed fermentacją w starych beczkach po porto i starzeniem we francuskim dębie.
Wino ma potencjał do dalszego starzenia się w piwnicy. Proszę spróbować z solonym dorszem, risotto albo dojrzałym serem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Xisto Cru Tinto 2021, PT-LS-210003. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.