Przechowywać w piwnicy do 6 lat. Podawać schłodzone. To uderzające Cremant de Bourgogne nosi nazwę Perle d'Ivoire lub "Perła z kości słoniowej" jako ukłon w stronę faktu, że jest wyprodukowane wyłącznie z winogron Chardonnay i Aligoté.
Dom Louis Bouillot starannie pozyskuje winogrona z dwóch rozmaitych obszarów Burgundii, które oferują niezwykle różne warunki uprawy winorośli. Część winogron pochodzi ze słonecznego Mâconnais na południu, gdzie klimat formuje bogatsze, dojrzalsze winogrona Chardonnay, w trakcie gdy pozostała część pochodzi z Yonne i Chatillonnais, które mają bardziej rześki i świeży charakter.Dzięki połączeniu tych dwóch stylów Chardonany, dom jest w stanie wyprodukować rewelacyjnie zbalansowane Cremant de Bourgogne, które łączy w sobie świeże cytrusy i żywą kwasowość z bogatszymi smakami owoców tropikalnych.
Winogrona są fermentowane zgodnie z tradycyjną metodą, która jest jeszcze użytkowana w sytuacji szampanów, a następnie wino dojrzewa w butelce na osadzie poprzez 18 miesięcy. Ten wydłużony okres dojrzewania dodaje bardziej miękkiej, kremowej konsystencji i nut świeżych ciast i orzechów.Bogaty profil smakowy i jasne bąbelki tego wina powodują, że jest to rewelacyjna opcja na uroczystości i aperitify, lecz jest to również wino gastronomiczne, które można integrować ze wszystkim, od sushi, ostryg, grillowanych ryb po dania ze szparagów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Perle d'ivoire cremant de bourgogne blanc de blancs. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.