Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Podawać schłodzone. Terre Alte to najsłynniejsze wino z kultowej posiadłości Livio Felluga. Po raz pierwszy wytwarzane w 1981 roku, wino pomogło ustanowić globalną reputację włoskich białych win i do dziś pozostaje jednym z najszczególniej autentycznych i imponujących win Friuli.
Mieszanka składa się z Friulano, Pinot Bianco i Sauvignon Blanc pochodzących z renomowanych winnic Rosazzo rodziny Felluga, które są zbierane pod koniec września. Po zbiorach winogrona są winifikowane oddzielnie dla poszczególnych odmian, przy czym Pinot Bianco i Sauvignon Blanc są fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, gdzie pozostają przez kolejne 10 miesięcy, żeby dojrzeć.
Friulano, które pochodzi z regionu Friuli, jest fermentowane, a następnie dojrzewa poprzez 10 miesięcy w niewielkich beczkach z francuskiego dębu. Następnie ustalana jest ostateczna mieszanka i wino jest butelkowane, a następnie dojrzewa przez kolejne 9 miesięcy w butelce.
Ten długi proces winifikacji nadaje Terre Alte oryginalny profil smakowy, który jest równocześnie poprawnie zbudowany i zaokrąglony na podniebieniu, jak i ma jasną kwasowość, a także delikatne aromaty owocowe i kwiatowe.
W nosie wyczuwalne są intensywne aromaty jaśminu, kwiatu akacji, dojrzałej brzoskwini i nuty marakui, podczas gdy podniebienie przypomina crème brûlé, maślane rogaliki, wanilię i kandyzowane migdały.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Terre alte 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.