Galliano Espresso to nie tylko likier kawowy – to dzieło włoskiego rzemiosła. Nie jest dla nikogo tajemnicą, iż Włosi potrafią zrobić świetne espresso. W połączeniu sztuki parzenia espresso i wiedzy i historii Galliano, w 2009 roku narodził się Galliano Espresso (wcześniej pod nazwą Galliano Ristretto) – likier o głębokim smaku, który jest zwykle nagradzanym likierem kawowym.
napój otrzymał m.in. Podwójne złoto w konkursie World Spirits Competition w San Francisco, a także 91 punktów w Bartender Spirits Awards 2021.Galliano Espresso 30% 0,5l – likier kawowy - z mieszanki ziaren kawDo produkcji Galliano Espresso wykorzystuje się dwa warianty kawy ziarnistej o różnym stopniu wypalenia.
45% z nich to skatalogowana z Indii i Kenii bardziej gorzka odmiana – Robusta. Pozostałe 55% to pochodzące z Kolumbii i Brazylii ziarna kawy Arabika, nadające likierowi czekoladowo-kremowe nuty. Likier powstaje w wyniku maceracji obu odmian kawy w mieszaninie wody i alkoholu, w destylatorze, który podgrzewa komponenty do temperatury 60 poziomów przez 10 do 12 godzin.
Mieszanka następnie trafia do zbiorników ze stali rdzoodpornej dla harmonizacji smaków. Produktem końcowym jest Galliano Espresso – gęsty, syropowaty likier kawowy z nutami mocnego espresso, mięty, gorzkiej czekolady, palonego dębu, lukrecji i brązowego cukru.
Galliano Espresso możesz radować się na czysto, po obiedzie albo dodając do koktajlu nadając mu tym sposobem konkretny, ziemisty smak....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Likier Espresso 0,5l, ZLIKR372. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.