Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji.Założona w XIX wieku przez markiza Antonio de Viti De Marco, sławnego ekonomistę z Lecce, Masseria Li Veli ma długą tradycję winiarską.
Po okresie porzucenia w latach 60-tych, producent została zrestrukturyzowana przez rodzinę Falvo, która kupiła ją w 1999 roku. Rodzina Falvo, z długim doświadczeniem w produkowaniu wina w Toskanii, zmodernizowała producenta, perfekcyjnie wykorzystując rewelacyjne otwarte przestrzenie i tworząc recepcję i odsłoniętą piwnicę.Winnice Masseria Li Veli rozciągają się na 33 hektarach, gdzie uprawiane są rodzime odmiany Salento, takie jak Negroamaro, Malvasia Nera, Aleatico i Susamaniello.
Susumaniello to dość rzadka apulijska winorośl, do niedawna uważana za zagrożoną. Winogrona pochodzą z ponad 20-letniej winnicy posadzonej na piaszczysto-gliniastych glebach z wapiennymi pozostałościami.
Nazwa "Askos" inspirowana jest grecką karafką z I wieku p.n.e., której wizerunek widnieje na etykiecie. Gotowe wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 9 miesięcy.Wino ma nieprzeciętny rubinowo-czerwony odcień z fioletowymi niuansami.
Jego profil aromatyczny jest intensywnie owocowy z nutami wiśni, cassis, rabarbaru i malin, a następnie nutami lukrecji i skóry. Na podniebieniu jest krągłe i stabilne żywą kwasowością. Taniny są miękkie i należycie zintegrowane.
Jest to świetne wino do makaronów z sosami na bazie pomidorów albo do deski wędlin.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Askos susumaniello 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.