Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji.Po 40 latach doświadczenia w toskańskim sektorze winiarskim, rodzina Falvo postanowiła w 1999 roku kupić i odrestaurować Masseria Li Veli, starożytną winiarnię założoną na początku XX wieku.
Celem projektu było odzyskanie rodzimych odmian apulijskich do produkcji wysokiej jakości win. Dziś znakomicie odrestaurowane gospodarstwo jest domem Edoardo i Alfredo Falvo, którzy dbają o winnice z wielką skrupulatnością, aby produkować wina, które są silnym wyrazem Apulii i jej starożytnych tradycji winiarskich.Winogrona Primitivo są wybierane z około 20-letnich winnic posadzonych na piaszczystych glebach z wapiennymi pozostałościami.
Fermentacja odbywa się w kadziach z francuskiego dębu w kontrolowanej temperaturze, a następnie wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu. Askos (co odnosi się do greckiej karafki z I wieku p.n.e., przedstawionej na butelce) to nazwa projektu Masseria Li Veli poświęconego badaniom i selekcji dziedzictwa rodzimych winorośli Apulii.Primitivo Askos ma intensywny rubinowo-czerwony odcień z fioletowymi refleksami.
Nos ujawnia charakterystyczne aromaty tej niezwykłej winorośli: dzikie jagody, śliwki i wiśnie, a także tło słodkich przypraw, tostowanej kawy i śródziemnomorskiego peelingu. W ustach jest miękkie, poprawnie zbudowane i ma żywą świeżość.
Taniny są jedwabiste, a finisz trwały. Wino poprawnie komponuje się z gulaszami z czerwonego mięsa lub bogatymi daniami z makaronu z przyprawionymi sosami mięsnymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Askos Primitivo 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.