Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zaleca się dekantację poprzez pół godziny.Le Guaite di Noemi to nieznaczna rodzinna firma położona w najwyższej części wzgórz Mezzane di Sotto, 500 metrów nad poziomem morza, pomiędzy górami Lessini i jeziorem Garda.
Winiarnia została założona w 1997 roku, kiedy Stefano Pizzighella postanowił poświęcić się winu, oprócz już rozpoczętej produkcji oliwy. Cała posiadłość rozciąga się na ponad 10 hektarach winnic; od 2016 roku córka Stefano, Noemi, która dołączyła do marki w 2010 roku, założyła swoją wytwórnię Le Guaite di Noemi, z winogronami pochodzącymi z około 3 hektarów.Wino jest mieszanką lokalnych winogron Corvina, Rondinella i Corvinone z niewielkimi dodatkami Oseleta i Croatina.
Po suszeniu winogron poprzez około miesiąc i fermentacji w kontrolowanej temperaturze z wybranymi drożdżami, gotowe wino dojrzewa poprzez około 36 miesięcy we francuskim dębie, a następnie kolejne 24 miesiące w butelce.
Valpolicella Superiore z Le Guaite di Noemi ma intensywny rubinowo-czerwony odcień z refleksami granatu. Jego profil aromatyczny jest dojrzały z nutami jagód, porzeczek, wiśni i śliwek, a następnie nutami śródziemnomorskich ziół i fiołków.
Na podniebieniu jest miękkie i ma dobrą koncentrację smaków. Kwasowość jest prawidłowo zbalansowana, a taniny jedwabiste. Finisz jest długi. Jest to znakomite wino do makaronów z sosem, pieczeni wołowej i bogatych zimowych zup.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Valpolicella superiore 2013. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.