Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zaleca się dekantację poprzez pół godziny.Położona w regionie winiarskim Valpolicella, w prowincji Werona, winiarnia Le Guaite di Noemi jest zarządzana przez Noemi Pizzighella, która opiekuje się firmą założoną pod koniec lat 90.
przez jej rodziców. Piwnica otoczona jest prawie całkowicie przez winnice posiadłości, położone 500 metrów nad poziomem morza na glebach bazaltowych i wapiennych. Tutaj winorośl jest chroniona przez góry Lessini i dostaje wiatry i bryzy z jeziora Garda.
Warunki te tworzą nieprzeciętne środowisko dla winorośli i produkcji wysokiej jakości win.Winogrona Corvina, Rondinella, Corvinone, Oseleta i Croatina użyte do produkcji tego wina pochodzą z winnic posiadłości.
Zgodnie z klasyczną techniką Ripasso, po pierwszej fermentacji wino przechodzi poprzez wytłoki Amarone do drugiej fermentacji.Ripasso della Valpolicella od Le Guaite di Noemi ma rewelacyjny rubinowy odcień z refleksami granatu.
Jego profil aromatyczny jest intensywnie owocowy z nutami wiśni i czerwonych jagód, wanilii i skóry, a także nutami balsamicznymi i nutami śródziemnomorskich ziół. Na podniebieniu jest miękkie i koliste z jedwabistymi taninami i znakomitą kwasowością.
Jest świeże, prawidłowo zbalansowane i ma długi, ciepły finisz. To perfekcyjne wino do pieczonego bażanta.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Valpolicella Ripasso Superiore 2012, IT-UN-120002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.