Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 8 lat. Podawać schłodzone. Z historią winiarstwa sięgającą około 8000 lat, kraj Gruzji jest uważany za ukryty sekret wśród fanów wina ze względu na nadzwyczajne naturalne wina.
Eko Glonti pracował wcześniej jako lekarz, a następnie geolog, zanim w wieku 49 lat odkrył pasję do winiarstwa. Założył winiarnię Lagvinari w najważniejszym gruzińskim regionie winiarskim, produkując swój pierwszy rocznik w 2011 roku we współpracy ze znaną pisarką win naturalnych Isabelle Legeron.Tsolikouri to autochtoniczna gruzińska odmiana winorośli, która jest wciąż niewiele znana poza granicami kraju.
To typowe pomarańczowe wino powstaje w wyniku fermentacji i starzenia w dużych glinianych naczyniach lub qvevri z obszernym kontaktem ze skórką. Metoda ta nadaje winu uderzający głęboki bursztynowy , a także niemało tanin ze skórek winogron i cudownie złożony profil smakowy.
W kieliszku natychmiast zauważą Państwo kuszące nuty słodkiego karmelu, persymony, jabłka i pikantnej klementynki. Na podniebieniu jest hojne, przeciętne ciało, wyrafinowane taniny i solidny rdzeń dojrzałych owoców sadu wraz z nutami prażonych orzechów, przypraw i cedru na długim finiszu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tsolikouri 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.