Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 11 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.La Spinetta jest dziś uważana za jedną z najistotniej kultowych współczesnych winiarni w Piemoncie. Założona w 1977 roku przez Giuseppe Rivettiego posiadłość jest aktualnie prowadzona przez jego syna, Giorgio Rivettiego, którego talent i ciężka praca sprawiły, iż La Spinetta znalazła się na mapie unikatowych win wykonanych z autochtonicznych odmian winorośli, które oddają istotę lokalnego terroir.To specyficzne czerwone wino powstało z Nebbiolo i Barbera i zostało nazwane na cześć rodzinnego pseudonimu Giuseppe Rivettiego, "Pin".
Po raz pierwszy produkowane w 1989 roku, winogrona pochodzą z cenionej rodzinnej winnicy Bionzo w Neive, która została posadzona w 1975 roku. Winogrona Barbera są zbierane jako pierwsze, w połowie lub pod koniec września, a następnie Nebbiolo na początku października, by zapewnić stosowną dojrzałość owoców.
Odmiany są następnie winifikowane oddzielnie, a następnie starzone w beczkach z francuskiego dębu poprzez 16-18 miesięcy przed zmieszaniem.Jak tylko naleją Państwo kieliszek, zauważą Państwo rubinowo-czerwony barwa i jasne nuty wiśni, rozgniecionych malin i suszonych ziół w nosie.
Pierwszy łyk ujawnia jedwabiście gładką konsystencję, solidne taniny i intensywne smaki czerwonych owoców, które mieszają się z nutami ziemi i zarośli. Jest to znakomite wino gastronomiczne, genialne do łączenia z wieloma konwencjonalnymi włoskimi potrawami, w tym pieczonym dzikiem i dziczyzną, a także pokaźnymi makaronami i gulaszami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pin 2020, IT-LS-200007. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.