Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.La Spinetta jest jedną z kultowych winiarni w Piemoncie dzięki ciężkiej pracy Giuseppe Rivettiego, który założył oryginalną winiarnię w Castagnole Lanze w 1977 roku.
Giuseppe został natchniony do założenia rodzinnej winiarni jako testament swojego dziadka, Giovanniego, który wyemigrował do Argentyny, aby zdobyć fortunę i marzył o powrocie do domu pewnego dnia, żeby produkować wino.La Spinetta znajduje się w samym sercu regionu Moscato d'Asti, który w latach 70.
był najszczególniej znany z win deserowych. Syn Giuseppe, Giorgio, dostrzegł potencjał regionu do produkcji najwyższej jakości czerwonych win z lokalnych winogron Barbera i Nebbiolo, które stały się kultowymi winami posiadłości.
Il Nero di Casanova jest stworzone w 100% z Sangiovese pochodzącego z rodzinnej posiadłości Casanova w Toskanii i dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu poprzez 9 miesięcy przed butelkowaniem. W nosie dominują nuty dojrzałych czerwonych jagód, ziaren kawy, mięty i wanilii, w trakcie gdy pierwszy łyk oferuje jedwabiście gładkie wejście, pełne ciało i długi finisz doprawiony przyprawami i soczystymi owocowymi smakami.
Proszę delektować się wraz z klasycznymi toskańskimi potrawami, takimi jak makaron pappardelle podawany z bogatym ragu z dzika lub znacznym gulaszem ribollita.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Il nero di casanova 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.