Przechowywać w piwnicy do 7 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Giuseppe Rivetti założył La Spinetta w 1977 roku, dostrzegając potencjał lokalnego terroir, które w tamtym czasie było najmocniej znane z tanich i wesołych win deserowych Moscato d'Asti.
przez dziesięciolecia Giuseppe i jego syn Giorgio pomogli umieścić region na mapie wysokiej jakości włoskich win oraz powiększyli działalność na świeże terroir w Barolo i Toskanii.Rodzinna Barbera d'Asti Ca di Pian była pierwszym czerwonym winem La Spinetta, tworzonym poprzez Giorgio w 1985 roku.
Owoce do tego lekkiego i orzeźwiającego czerwonego wina pochodzą z 25-30-letnich winorośli, które są sadzone na najkorzystniejszych glebach wapiennych. W winiarni winogrona są winifikowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie dojrzewają w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy.W nosie wyczuwalne są nuty wiśni maraschino, suszonych fiołków i dojrzałych śliwek, a pierwszy łyk ujawnia średnie ciało, gładkie, dobrze zaokrąglone taniny i czysty finisz pełen ciemnych jagód i subtelnych przypraw.
świetnie zbalansowane i łatwe do picia, jest to nadzwyczajne czerwone wino do serwowania z dziczyzną, cielęciną, a nawet dużym półmiskiem wędlin i dojrzałych twardych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbera d'Asti Ca di Pian 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.