Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 17 lat. Zdekantować 1-2 godziny przed podaniemLa Spinetta's Vursu Starderi Barbaresco to pięknie złożone, fantastycznie zbudowane Barbaresco, które ma przed sobą sporo lat życia.
Aromaty czerwonej wiśni, smoły, płatków róży i cynamonu wyskakują z kieliszka, z gęstym czerwonym kolorem, który błyskawicznie zanika, gdy patrzysz na krawędź. Na podniebieniu jest to pełne, konkretne wino pełne tanin i smaku.
Po ziemistych nutach przypominających foie gras i wilgotny kamień następują czyste, soczyste nuty malin i śliwek. Finisz jest stabilny i bardzo długi. To wino zasługuje na leżakowanie poprzez co najmniej 4-5 lat, choć po długiej dekantacji można się nim delektować przez kolejne 1-2 lata.
Choć fantastyczne samo w sobie, to Barbaresco należycie komponowałoby się z potrawami z grilla, ciężkimi daniami mięsnymi w sosie, takimi jak Bolognese, albo każdym posiłkiem, który ma na wierzchu świeżą czarną truflę.Wino La Spinetta Vursu Starderi Barbaresco powstaje w 100% z winogron Nebbiolo uprawianych w sposób jednostajny (bez zastosowania herbicydów i pestycydów) z winorośli w wieku 50-55 lat i jest starzone poprzez 20-22 miesiące w nowych beczkach z francuskiego dębu.
Po tym starzeniu wino jest przenoszone do kadzi ze stali rdzoodpornej na 3 miesiące przed butelkowaniem, a następnie przechowywane w butelce przez 12 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek, 3 lata po pierwszym zbiorze.
dzięki czemu notorycznie intensywne taniny Nebbiolo łagodnieją i stają się przystępne po wypuszczeniu na rynek. La Spinetta, co oznacza "szczyt wzgórz"A, nosi nazwę pierwszej winiarni rodziny Rivetti, Castagnole Lanze, gdzie nadal produkuje się dużo ich win, w tym to.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbaresco vursu starderi 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.