Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji.Winiarnia La Ronciere, założona w Chile w 1949 roku, jest zarządzana poprzez trzech braci José Antonio, Andresa i Alejandro Orueta, którzy opracowali szczegółowe badania potężnych gleb i terroir, aby zdecydować, które winogrona sadzić w każdym obszarze, stosując progresywne techniki uprawy winorośli i winifikacji w celu uzyskania win najwyższej jakości.
Lata badań i konstruktywne podejście ukierunkowały udany wysiłek, dzięki któremu obszar Licanten osiągnął status D.O. W 2018 roku. Winogrona Cabernet Franc, z niewielkimi dodatkami Cabernet Sauvignon i Syrah, są zbierane ręcznie z winnicy ldahue, położonej w regionie winiarskim Licanten, w niewiele znaczącej odległości od Oceanu Spokojnego i rzeki Mataquito.
Fermentacja trwa około 7 dni w kontrolowanej temperaturze, a po niej następuje maceracja trwająca około 30 dni, aby zapewnić maksymalną ekstrakcję fenoli. Następnie wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu poprzez 10 miesięcy.Ten Cabernet Franc ma intensywny profil aromatyczny, który ujawnia nuty ziemi i dojrzałych czerwonych owoców (zwłaszcza dojrzałych wiśni), a następnie niuanse pieprzu standardowe dla Cabernet Franc.
Na podniebieniu wino wykazuje okrągłe taniny i żywą kwasowość. Wino ma średnie ciało, a jego aromaty przypominają truskawki, suszone śliwki i suszone figi. Finisz jest trwały i przypomina nuty ziołowe.Proszę spróbować z nadziewaną papryką.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Licanten cabernet franc 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.