Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać schłodzone. To konwencjonalne Gavi, kuszące nutami cytrusów i wiciokrzewu, pochodzi z najstarszej winnicy La Raia, położonej na wysokości 400 metrów nad poziomem morza, na korzystnie przepuszczalnych piaszczystych glebach.
Warunki te są rewelacyjne dla winogron Cortese, pomagając ograniczyć nadmierną wegetację i pokazać świeży i wyszukany charakter tej odmiany. Aby zachować jakość, winogrona są zbierane ręcznie i fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej przy użyciu dzikich drożdży.
Następnie młode wino leżakuje na osadzie drożdżowym przez 20 miesięcy, by dodać mu złożoności i bogatej, kremowej konsystencji. To zachwycające Gavi zostało produkowane poprzez rodzinę Rossi Cairo, która nabyła posiadłość La Raia w sercu wzgórz Gavi w 2003 roku.
Od momentu przejęcia rodzina przekształciła winnice w rolnictwo biodynamiczne i unika wykorzystywania jakichkolwiek chemicznych herbicydów albo pestycydów w celu ochrony lokalnego ekosystemu.W 2007 roku posiadłość uzyskała atest Demeter, a to silne zaangażowanie w pracę w harmonii z naturą pomaga rodzinie kreować najwyższej jakości wina z rodzimych odmian winorośli.
Nad produkcją wina w posiadłości czuwa Piero Ballario, który jest znany jako jeden z najkorzystniejszych konsultantów w regionie dzięki swej pracy z wieloma drobnymi winiarniami w Langhe i innych częściach Włoch.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gavi Pise 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.