Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać schłodzone. To rasowe Gavi otwiera się orzeźwiającymi nutami cytrusów, brzoskwini i kamiennej mineralności, w trakcie gdy pierwszy łyk ujawnia przepyszną kwasowość, lekkie ciało i czyste, czyste wykończenie.
Moszcz jest fermentowany w zbiornikach ze stali rdzoodpornej, żeby zachować żywy naturalny charakter winogron Cortese i stworzyć lekkie i wytworne wino. Jasny profil smakowy sprawia, że jest to rewelacyjny dobór do delektowania się jako aperitif albo do owoców morza, ryb lub makaronów na bazie pomidorów oraz wędlin i serów.Winogrona do produkcji tego pysznego białego wina są uprawiane biodynamicznie bez wykorzystania herbicydów i pestycydów w posiadłości Ravi, która znajduje się w samym sercu wzgórz Gavi.
Posiadłość została zakupiona w 2003 roku poprzez rodzinę Rossi Cairo, która ciężko pracowała, aby przywrócić bioróżnorodność i pielęgnować lokalny ekosystem.Wszędzie, gdzie to osiągalne, posiadłość stara się pracować w harmonii z Matką Naturą i od 2007 roku dokument Demeter.
Ich celem jest produkcja najwyższej jakości winogron, co z kolei pozwala im budować najwyższej jakości wina z lokalnych odmian winorośli. Produkcja wina w posiadłości jest nadzorowana przez Piero Ballario, który konsultuje się z wieloma nieprzeciętnymi niewiele znaczącymi włoskimi winiarniami z Langhe i nie tylko.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gavi 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.