Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.La Posta to nowy projekt prekursorskiej winiarki Laury Cateny, której rodzina produkuje wino w Mendozie od czterech pokoleń.
Nazwa etykiety pochodzi od charakterystycznej lokalnej tawerny, w której plantatorzy winogron zbierali się po zbiorach, aby świętować i odpoczywać przy kieliszku albo dwóch wina. Wraz z winiarką Estelą Perinetti, Laura starannie pozyskuje winogrona od najlepszych śladowych producentów w Mendozie, którzy stosują stabilne praktyki rolnicze.Pizella to wino z jednej winnicy, którego nazwa pochodzi od rodziny, która jest właścicielem i uprawia działkę w Paraje Altamira w dolinie Uco.
Winnica jest niezwykle lubiana ze względu na dużą wysokość i piaszczyste gleby gliniaste i wapienne. Warunki te pomagają w tworzeniu nieprzeciętnie dojrzałych winogron z dużą ilością aromatów i bogatych smaków dojrzałych owoców.
Po winifikacji wino spędza 10 miesięcy w 50% dębowych beczkach i 50% zbiornikach ze stali rdzoodpornej.Tak zrównoważone podejście do produkcji wina pozwala zabłysnąć wigorowi i blaskowi owoców, z soczystymi nutami ciemnych jagód i śliwek dominującymi w nosie.
Pierwszy łyk ujawnia prawidłowo zaokrąglone taniny, gładką teksturę i przeciętne ciało ze skoncentrowanym i czystym wykończeniem. Proszę spróbować z klasycznymi argentyńskimi potrawami, takimi jak grillowane mięsa, hot dogi choripan lub stek z frytkami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla La posta pizella malbec 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.