Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację poprzez godzinę.Położone w Panzano in Chianti, w samym sercu Conca d'oro del Chianti, gospodarstwo La Massa posiada 27 hektarów winnic.
Posiadłość została zakupiona w 1992 roku poprzez Giampaolo Motta, który może liczyć na pomoc swojego przyjaciela i enologa Carlo Ferrini i Stéphane Derenouncour.Giorgio Primo to mieszanka Bordeaux z przewagą Cabernet Sauvignon z dodatkami Merlot i Petit Verdot.
Winogrona, pochodzące z winnic położonych na glebach gliniastych i wapiennych, bogatych w łupki, są selekcjonowane i zbierane ręcznie, aby zagwarantować maksymalny poziom jakości. Fermentacja odbywa się przy użyciu autochtonicznych drożdży, a następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach (80% z nich jest nowych) przez 18 miesięcy.
Ten nadzwyczajny Supertuscan, tworzony pod nazwą IGT Toscana, ma gęsty i głęboki kolor z ciemnoczerwonymi odcieniami. Jego profil aromatyczny jest intensywny i złożony, szykowny i trwały, z aromatami ciemnych owoców i przypraw, nutami skóry i tytoniu.
Na podniebieniu jest skoncentrowane i potężne, z mocnymi taninami i smugą jasnej kwasowości. Finisz jest długi i zrównoważony. Jest to rewelacyjne wino do dziczyzny lub duszonego czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Giorgio primo 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.