Proszę delektować się dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 8 lat. Zdekantować przed wypiciem.W południowej części Piemontu, jednego z najkorzystniejszych włoskich regionów winiarskich, w dolinie Scrivia znajduje się posiadłość La Bollina.
Słynąca z produkcji Gavi, La Bollina pracuje z wieloma regionalnymi odmianami, w tym Nebbiolo, Barbera i Chardonnay, żeby wymienić tylko kilka. Produkcją wina zarządza Marco Roveda, z pomocą enologa Andrei Zampieri i agronoma Franco Fierri.
Cała trójka wytwarza zespół skupiony na wysokiej jakości winach, które ucieleśniają niepowtarzalne właściwości terroir i odmian winogron. Dzięki wysoce zmodernizowanej winiarni La Bollina wykorzystuje niektóre z najnowszych technik w produkcji wina, w tym system mikro-utleniania i specjalną technologię filtracji, która utrzymuje wino w stanie nienaruszonym choćby na końcowych etapach produkcji.Tavros Primitivo di Manduria to 100% Primitivo albo Zinfandel, jak jest znany poza regionem.
Nos wita bukiet słodkich dojrzałych owoców, ciemnej czekolady, ziaren espresso, bułeczek cynamonowych i ogolonej wanilii. Wyczuwalne są nuty tytoniu i drzewa cedrowego z odrobiną skóry. Na podniebieniu wino demonstruje różnorodność nosa ze słodkimi smakami zrównoważonymi poprzez pełne odczucie w ustach.
Wino jest niewytrawne z wyraźnymi taninami i miękką kwasowością, dzięki czemu genialnie pasuje do obiadu albo deseru. Polecamy do dań z wołowiny, jagnięciny i makaronów albo do ciemnej czekolady.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tavros Primitivo di Manduria 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.