Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie trzeba go dekantować.La Bollina to postępowa i postępowa winiarnia w Alto Monferrato, położona we genialnej posiadłości, należącej niegdyś do markizów Figari z Genui, z XIX-wieczną willą liberty przekształconą w ekskluzywny hotel, spore pole golfowe i ogromne lasy kasztanowe.
W tym fascynującym kontekście winnice rozciągają się na 28 hektarach. W większości są one porośnięte Cortese, rodzimą winoroślą, z której uzyskuje się Gavi. Inne uprawiane odmiany to Chardonnay, Nebbiolo i Barbera.
Winorośle są sadzone na glebach gliniastych i cieszą się perfekcyjną ekspozycją na południe i południowy wschód.Wino Armason La Bollina tworzone jest z winogron Chardonnay uprawianych w gliniastych winnicach.
Kiście, zbierane gdy osiągną słuszną dojrzałość, są natychmiast przenoszone do piwnicy, by uniknąć problemów z utlenianiem. Następnie winogrona są starannie odszypułkowywane, delikatnie tłoczone i dekantowane w niskich temperaturach.
Fermentacja moszczu odbywa się równocześnie w pojemnikach ze stali nierdzewnej, jak i w beczkach rodzaju barrique. Ten typ podwajania trwa dodatkowo podczas końcowego rafinowania, które trwa łącznie 6 miesięcy.Wino ma wykwintny słomkowo-żółty odcień ze złotymi refleksami.
Jego bukiet przeplata drzewne akcenty i nuty owoców tropikalnych, wzbogacone słodkimi korzennymi nutami przypominającymi wanilię. Na podniebieniu jest świeże z trwałym i wysmakowanym wykończeniem. Jest to wyjątkowo przyjazne dla jedzenia Chardonnay w nowoczesnym stylu, które będzie korzystnie pasować do wędzonych albo grillowanych ryb.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Armason monferrato bianco 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.