Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zaleca się dekantację poprzez godzinę. Założona poprzez dziadka Thanasisa Papaioannou, Ktima Papaioannou znajduje się w regionie winiarskim Nemea. Firma, która uprawia około 57 hektarów organicznych winnic, jest aktualnie prowadzona przez syna Thanasisa, George'a, który, podobnie jak kiedyś jego ojciec, kontynuuje filozofię produkcji związaną z rodzimymi winoroślami i znaczeniem terroir.
Ktima Papaioannou produkuje Agiorgitiko, Roditis i Assyrtiko, lecz także międzynarodowe winorośle, takie jak Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot.Petit Verdot od Ktima Papaioannou jest dość rzadkim winem na greckiej scenie winiarskiej i pochodzi wyłącznie z organicznych winnic posiadłości.
Po klasycznej czerwonej winifikacji wino dojrzewa przez dwa lata w dębowych beczkach, a następnie pozostawia się je na kolejny rok w butelce, zanim zostanie wprowadzone na rynek.Jego odcień jest intensywnie rubinowy.
Jego profil aromatyczny jest złożony z delikatnymi aromatami czerwonych owoców, takich jak wiśnia i malina, śliwka, kwiatowe nuty fiołka, pikantne aromaty i delikatne niuanse czekolady. Na podniebieniu wino ujawnia nadzwyczajną strukturę, dużą koncentrację dojrzałych owoców i mocne taniny.
Jest to intensywne i treściwe wino o trwałym i lekko pikantnym posmaku. Świetne do ragu z dziczyzny, królika gotowanego w winie albo dojrzałych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Petit Verdot 2005, GR-PP-050001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.