Proszę pić teraz. Nie ma potrzeby dekantacji.Po ukończeniu studiów rolniczych i winiarskich, a także zdobyciu doświadczenia jako enolog w kilku historycznych winiarniach w Grecji, Vangelis Gerovassiliou powrócił do rodzinnych winnic w 1981 roku, odnawiając je i przesadzając greckie i międzynarodowe winorośle.
Dziś posiadłość, która rozciąga się na 48 hektarach, obejmuje produkcję rodzimych winorośli, takich jak Assyrtiko, Malagousia, Limnio, Mavroudi, Mavrotragano oraz niektórych międzynarodowych winogron, takich jak Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Syrah, Grenache i Merlot.Ktima Gerovassiliou White to progresywna mieszanka dwóch rodzimych odmian winogron, Malagousia i Assyrtiko.
Po zbiorach winogrona pozostawia się do maceracji ze skórką, w niskich temperaturach, poprzez kilka godzin. Następnie następuje fermentacja alkoholowa, która odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze.
W kieliszku wino ma efektowny żółty odcień z zielonkawymi odcieniami, w nosie aromaty owoców egzotycznych i cytrusowych, nuty zielonego pieprzu i delikatne zapachy kwiatowe. Na podniebieniu wino ukazuje cały swój stylowy charakter.
Jest krągłe, żywe, z błogim i orzeźwiającym finiszem, który przywołuje nuty cytrynowe. Podawać schłodzone w temperaturze 8-10°C i radować się jego młodością. Proszę spróbować z tradycyjnymi greckimi daniami z owoców morza, a także z rybami i skorupiakami, letnimi sałatkami i wegetariańskimi tartami.
perfekcyjnie nadaje się też jako aperitif.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla White 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.