Proszę pić dzisiaj lub trzymać przez 5 lat. Nie wymaga dekantacji. Winnica Ktima Gerovassiliou narodziła się w 1981 roku z pomysłu Vangelisa Gerovassiliou, aby ożywić rodzinną winnicę, sadząc lokalne winogrona, w tym prawie wymarłą Malagousię i inne międzynarodowe winogrona.
W Ktima Gerovassiliou winnice są traktowane z ogromną uwagą, a najnowsze nowoczesne technologie są łączone z tradycją przez uprawę winorośli i produkcję wina, by produkować wysokiej jakości wina, które odzwierciedlają wszystkie typowe atrybuty terroir Epanomi.Winorośl Viognier, posadzona w 1993 roku i zarządzana w sposób jednostajny organicznie, znajduje się kilka kilometrów od morza.
Tutaj gleby są z reguły piaszczyste i bogate w skamieniałości morskie, w trakcie gdy klimat jest śródziemnomorski, z łagodnymi zimami i gorącymi latami. Winogrona przechodzą okres maceracji na skórkach w niskiej temperaturze, aby ułatwić ekstrakcję aromatów.
Fermentacja odbywa się w beczkach z francuskiego dębu, a następnie wino dojrzewa na osadzie, by wzmocnić jego bogatą kremowość i strukturę.Ktima Gerovassiliou Viognier to pachnące i bardzo wyraziste wino z aromatami owoców pestkowych i egzotycznych, brzoskwini i gruszki oraz delikatnymi kwiatowymi nutami jaśminu.
W ustach wino jest wyszukane i ma korzystną strukturę, z subtelnym dymnym akcentem na finiszu i trwałym i przyjemnym posmakiem. Proszę spróbować z krewetkami, krabem albo homarem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Viognier 2023, GR-KT-230003. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.