Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji, lecz najlepiej otworzyć je na godzinę przed podaniem.Vangelis, założyciel i właściciel Ktima Gerovassiliou, jest mistrzem rodzimych greckich winogron.
Nie tylko odzyskał prawie wymarłą odmianę Malagousia podczas swej pracy w posiadłości Porto Carras, lecz także uprawia inne rodzime odmiany w swojej posiadłości, takie jak popularne Assyrtiko, lecz także Limnio, Mavroudi i Mavrotragano.
Z tych mieszanek, uprawianych w regionie winiarskim Epanomi, Vangelis produkuje wina o wysokiej jakości i ogromnej elegancji. Na przestrzeni lat Vangelis realizował także inne projekty winiarskie jednocześnie w Grecji, jak i za granicą.
Avaton Ktima Gerovassiliou to niebanalna mieszanka trzech lokalnych czerwonych odmian: Limnio, Mavroudi i Mavrotragano. Limnio, dominujący w tej mieszance, jest najstarszym greckim winogronem, którego pierwsze świadectwa sięgają V wieku p.n.e..
Po zbiorach i fazie ekstrakcji fermentacja (alkoholowa i malolaktyczna) odbywa się w specjalnych beczkach z dębu burgundzkiego. Gotowe wino dojrzewa następnie w beczkach z francuskiego dębu.Jego kolor jest czerwony, intensywny i jasny.
W zapachu wyczuwalne są aromaty dojrzałych malin, rodzynek i innych czerwonych owoców, a następnie delikatne nuty słodkich przypraw i kawy. Na podniebieniu wyczuwalne są obszerne owocowe smaki i miękkie taniny.
Ogólnie rzecz biorąc, wino wykazuje korzystne ciało, nadzwyczajny charakter i świetną równowagę. Doskonałe do gulaszu mięsnego, koźliny i dziczyzny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Avaton 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.