Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 7 lat. Podawać schłodzone. Położona w regionie winiarskim Kutjevo we wschodniej Chorwacji, gdzie wino tworzone jest od co najmniej 1232 roku, winiarnia Krauthaker została założona w 1992 roku z zaledwie 1 hektarem ziemi.
Dziś posiadłość rozrosła się do 110 hektarów i specjalizuje się w winogronach Grasevina, lokalnej nazwie Welschriesling. Winnice są posadzone na zboczach Krndija z idealną ekspozycją na słońce i najwyższej jakości glebami, które pozwalają im produkować szereg stylów, od rześkich, wytrawnych białych win po słodkie Grasevina z późnych zbiorów.
Ta butelka jest stworzona jako wino pomarańczowe z moszczem pozostawionym do maceracji na skórkach winogron przez 60 dni. Ten przedłużony kontakt ze skórkami pomaga wydobyć ze skórek winogron dużo aromatów, smaku i tanin, tworząc konkretne i charakterne wino, które z czasem otwiera się i ewoluuje w kieliszku.
W nosie dominują suszone morele, pieczone jabłko, jasne cytrusy i wodorosty, w trakcie gdy pierwszy łyk ujawnia obszerne, pełne ciało, subtelne taniny i korzystnie zdefiniowaną strukturę. Na podniebieniu pojawia się niemało warstw smaku, przechodząc od suszonych owoców i owoców tropikalnych do ziół, nut skóry i dzikich grzybów.
Złożoność powoduje, iż jest to perfekcyjne wino do łączenia z jedzeniem, zwłaszcza z pieczonym kurczakiem, kozimi serami albo daniami rybnymi podawanymi z bogatym sosem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kuvlakhe grasevina 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.