Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Podawać schłodzone. Grasevina, chorwacka nazwa szczepu Welschriesling, to specjalność winnicy Krauthaker, położonej na południowych stokach Krndija w regionie uprawy winorośli Kutjevo.
Prawie 65% ich winnic jest obsadzonych tą odmianą, a ich mistrzostwo w tym szczepie demonstruje Grasevina Mitrovac. Słomkowo-żółty kolor, aromaty wyskakują z kieliszka, z dojrzałym jabłkiem, morelą, miodem i rumiankiem na czele.
Podniebienie jest świeże i owocowe, z obszerniejszą ilością owoców pestkowych, kremową i krągłą konsystencją i cierpkim finiszem z nutą orzeźwiającego gorzkiego melona i słoności. Odrobina szlachetnej zgnilizny w całym łyku nadaje temu winu słodki, deserowy smak, choć jest ono wytrawne.Wino to jest fantastyczną parą do bogatszych dań z owoców morza, takich jak risotto z krabem lub homarem, wędlin albo lekkich letnich przystawek, takich jak prosciutto i melon.
spełni oczekiwania ponadto jako digestif podczas dania serowego.Krauthaker Winery, w znanym regionie winiarskim Kutjevo, jest specjalistą od Graseviny, produkując dużo rodzajów winogron, zarówno wytrawnych, jak i słodszych, późno zbieranych wersji.
Grasevina Mitrovac jest zbierana dwa tygodnie po zwykłej Grasevinie, co nadaje winu pewne nuty Botrytis Cinerea albo "Noble Rot", jednak nadal jest fermentowana na sucho. Winnica Mitrovac jest nawożona wyłącznie obornikiem i jest częściowo uprawiana poprzez konie, żeby nie zagęszczać gleby i zgodnie z przychylną dla środowiska mantrą Krauthakera.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Grasevina mitrovac 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.